Eko nawyki w kuchni
Kuchnia to serce domu. W tym miejscu przygotowujesz posiłki dla bliskich, a większość spotkań towarzyskich prędzej czy później przenosi się do kuchni! Czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, co możesz zrobić, aby ta część domu była bardziej eko? Segregacja śmieci, recykling, czy wybieranie produktów w biodegradowalnych opakowaniach to zapewne tematy, które są Ci znane. Dzisiaj chciałabym Ci pokazać, jak uczynić kuchnię miejscem bardziej przyjaznym dla naszej Planety bez ponoszenia dużych kosztów!

Zero waste – gotuj z głową!
Z pewnością przynajmniej raz w życiu stanęłaś przed dylematem, co zrobić z resztkami jedzenia, które zalegają w lodówce? Wyrzucenie ich to najgorszy pomysł! Znacznie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie zapiekanki makaronowej czy dania jednogarnkowego. Takie działanie przynosi podwójną korzyść. Po pierwsze nie marnujesz jedzenia i pieniędzy, a po drugie zyskujesz pełnowartościowy i syty posiłek.
Jeśli przygotowałaś za dużą porcję obiadu, umieść ją w szklanym naczyniu, schowaj do lodówki i wykorzystaj następnego dnia. Alternatywnym rozwiązaniem jest zamrożenie posiłku, to z pewnością lepsze niż wyrzucanie jedzenia!
Wybieraj ekologiczne naczynia
Czy naczynia mogą być ekologiczne? Jak najbardziej! Emaliowane garnki, czajniki, czy brytfanny powracają w wielkim stylu. Naczynia tego rodzaju były wykorzystywane w kuchniach naszych babć. Jednak ich dzisiejsze odpowiedniki są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska i człowieka.
Nadchodzi era bambusa
Bambus to roślina, która może zostać jednym z naszych największych sojuszników w walce o zdrowe środowisko. Czy wiesz, że uprawa i obróbka bawełny pochłania ok. 6% ogólnoświatowego zużycia wody? Bambus potrzebuje jej 3 razy mniej! To jednak nie koniec zalet tej intrygującej rośliny. Bambus pochłania o 35% więcej CO2 niż inne drzewa!
Ze względu na to, że bambus bardzo szybko schnie i nie pochłania wilgoci, doskonale nadaje się do produkcji desek do krojenia, podstawek, czy tac. Przedmioty wykonane z bambusa z pewnością będą służyć Ci przez długie lata, gdyż ten materiał jest niezwykle wytrzymały.
Zastąp plastik szkłem
Plastikowe opakowania to nie najlepszy wybór na przechowywanie jedzenia. Tworzywa sztuczne mogą wchodzić z pożywieniem w interakcje, które są szkodliwe dla zdrowia. Ponadto, czas rozkładu plastiku wynosi nawet 500 lat!
Doskonałą alternatywą dla plastiku jest szkło. Opakowania wykonane ze szkła mogą służyć Ci przez długie lata, a zakres ich wykorzystania jest naprawdę szeroki. Słoik, który pierwotnie służył do przechowywania miodu, możesz wykorzystać jako pojemnik na cukier czy kawę. Co więcej, szkło jest neutralnym materiałem, który nie wchodzi w szkodliwe interakcje z pożywieniem.
Woda na wagę złota
Twoja kuchnia jest wyposażona w najlepsze, ekologiczne akcesoria, a cały plastik zastąpiłaś materiałami biodegradowalnymi? To świetnie! Jednak ciężko mówić o eko nawykach w kuchni bez racjonalnego zużycia wody.
Jak zaoszczędzić ten życiodajny płyn? To proste! Zmywaj naczynia w wodzie stojącej, a nie pod bieżącym strumieniem. W tym celu możesz wykorzystać miskę. Jeśli korzystasz ze zmywarki, uruchamiaj ją, dopiero gdy jest w pełni załadowana naczyniami. Nie zapomnij także o ustawieniu trybu eko! Nie wylewaj wody po myciu warzyw i owoców. Zamiast tego wykorzystaj ją do podania kwiatów.
Jak widzisz, życie w stylu less waste przynosi same korzyści, zarówno dla środowiska, jak i dla Ciebie! Pewnie zastanawiasz się, czy ja także podejmuje działania w celu poprawy stanu naszej planety? Jak najbardziej! Wszystkie opakowania kosmetyków, które znajdziesz w moim asortymencie, są produkowane z wykorzystaniem plastiku z recyklingu, w tym z plastiku odławianego z oceanów. Dołącz do mnie, aby przywrócić Ziemi równowagę!
Jestem Neboa - naturalne i wegańskie kosmetyki do pielęgnacji włosów, zamknięte w opakowaniach z plastiku odławianego z oceanów. Działam zgodnie z filozofią RESPECT THE NATURE – moją misją jest troska o Planetę! Dzięki produkcji moich opakowań, z oceanów odławiane są plastikowe odpady. Dbam o Ciebie, dbam i Planetę i dbam o przyszłość!